Το σουσάμι
θεωρείται από τους πιο παλιούς σπόρους αφού η σημασία του για τους αρχαίους πολιτισμούς
ήταν άκρως σημαντική. Το χρησιμοποιούσαν αρκετοί λαοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες,
οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι όχι μόνο ως βασικό διατροφικό προϊόν αλλά και
εξαγωγικό καθώς είναι πολύ θρεπτική πηγή. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μικροσκοπικού αυτού σπόρου ήταν γνωστές από την αρχαία Ελλάδα, Ο Ιπποκράτης το είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα καλύτερα προϊόντα για την ανθρώπινη υγεία. Καθώς ρυθμίζει την χολιστερόλη λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει, βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη και του καταράκτη και στην υγεία του δέρματος και στόματος. Και φυσικά, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη.
Διατροφική Αξία ανά 100gr |
Ενέργεια |
529Kcal |
Λιπαρά |
28.3gr |
Υδατάνθρακες |
34.1gr |
Πρωτεΐνη |
18.8gr |
Ασβέστιο |
393mg |
Σίδηρο |
11.86mg |
Μαγνήσιο |
382mg |
Κάλιο |
884mg |
Νάτριο |
4mg |
Ψευδάργυρος |
7.7mg |